Master theses

Making data about artworks in Ghent findable, accessible, interoperable and reusable

Keywords: Linked Data, Semantic Web, Cultural Heritage, hypermedia, open data

Supervision: Pieter Colpaert

Students: max 1

De Culturize tool is sinds 2018 ontworpen voor het beheren van persistente identificatoren voor de GLAM sector. Zo kan een bepaald schilderij of boek duurzaam geïdentificeerd worden wat één van de bouwblokken van Linked Open Data is.

De Tree ontology is een splinternieuwe technologie die toelaat om objecten met Linked Data Fragments te publiceren zodanig dat een client met deze fragmenten zelf free-text search, geo-spatial queries... kan uitvoeren zonder de server hierbij te belasten.

Momenteel is de functionaliteit van de Culturize tool beperkt en is het moeilijk om erfgoedsobjecten vindbaar te maken met bijvoorbeeld free-text search.

Het doel van deze masterproef is om op basis van de data van de Culturize-tool (bijvoorbeeld een titel, beschrijving, locatie van een kunstwerk) fragmenten conform de Tree structuur te publiceren.

Een mogelijke Proof of Concept van deze masterproef is een soort van zoekmachine om erfgoedsobjecten doorzoekbaar te maken overheen verschillende musea, bibliotheken etc. door de Culturize-tool uit te breiden en Tree fragmenten hieruit te publiceren.